Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

Bel Fıtığı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Omurga kemiklerimiz arasında intervertebral disk dediğimiz  hareketlerimizi kolaylaştıran, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan özel bir bağ dokusu bulunur. İntervertebral disk; içte nuleus pulpozus, dışta ise annulus fibrozus adını verdiğimiz 2 ana yapıdan oluşmaktadır.

Ağır yük taşıma, düşme, travmal obezite gibi nedenler sonucu diskin yırtılması ile içteki tabaka omurilik kanalına doğru taşarak fıtıklaşır.Bu taşan (fıtıklaşan) kısım omurilik kanalındaki sinirlere baskı yapar ve sinirleri sıkıştırır.Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa tıp dilinde lomber disk hernisi, halk tabiri ile ise bel fıtığı denir.

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığı olan bir hastada aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Bel ağrısı
  • Bacak ağrısı
  • Hareket kısıtlılıkları
  • Yürümede zorlanmak
  • Otururken ve kalkarken güçlük çekmek
  • Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma
  • Ciddi sinir baskısı olan durumlarda bacaklarda ve ayaklarda kuvvet kaybı,idrar tutamama

Risk faktörleri nelerdir?

  • Obezite:Aşırı kilolu olmak bel fıtığının en sık nedenlerinden biridir. Vücudumuzun ağırlığını omurgamız tasır. Omurganın esnekliğini sağlayan ve destek yastığı olarak görev gören disklerin aşırı baskıya maruz kalması, deforme olmasına ve şeklinin bozulmasına yol açar. Bu da bel fıtığı gelişme riskini artırır.
  • Hareketsizlik:Hareketsiz yaşam, düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar yeterince güçlü olmadığından, kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurganın üzerine ek yük getirir. Bu yük, disklerin üzerine binerek fıtıklaşmalarına neden olur.
  • Sigara içme:Sigaranın disk dejenerasyonunu artırdığı, iyileşmeyi yavaşlattığı birçok yayında bildirilmektedir.
  • Günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek:Günlük yaşamda yük kaldırma, nesneleri itme, çekme gibi yaptığımız hareketlerde, omurga fizyolojisine uygun davranmalıyız. Yerden bir yük kaldırılırken mutlaka dizler kırılarak çömelmeli, yük sonra kaldırılmalıdır.Günlük çalışma sırasında özellikle masa başında, dik pozisyonda oturmalı ve sandalye bel girintisini destekleyecek biçimde seçilmelidir. Sandalyenin uygun olmadığı durumlarda, bel girintisini destekleyecek ilave bir yastık kullanılmalıdır. Yataktan kalkarken aniden bele yük bindirerek doğrulmaktan kaçınılmalıdır. Önce yan dönmeli, sonra ayakları yatak kenarından aşağı sarkıtıp dirseklerden destek alınarak doğrulanmalıdır.
  • Meslekle ilgili olan faktörler:Ağır fiziksel aktivite ve ağır kaldırma gerektiren meslekler, devamlı öne eğilme, eğilerek dönme gerektiren meslekler, araba, otobüs, kamyon, kullanma gibi vücudu sürekli vibrasyona maruz bırakan meslekler, uzun süre ayakta durma veya oturma gerektiren meslekler.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Doktor tarafından alınan öykü, yapılan fizik muayeneden sonra Direkt grafi (röntgen), Tomografi, MR gibi tetkiklerin yardımıyla bel fıtığı tanısı konmaktadır.

Bel fıtığının tedavisi nasıldır ?

Bel fıtığında Fizik tedavi uygulamaları ile mevcut kas spazmı giderilerek ağrı hafiflletilir. Fizik tedaviyi takiben, iyi bir egzersiz programı ile bel bölgesindeki kaslar kuvvetlendirilerek fıtıkların büyümesi engellenir ve yeni fıtık oluşumunun önüne geçilir. Bunun dışında kısa süreli yatak istirahati,ağrı kesici, kas gevşetici, ilaçlar faydalıdır.

Standart fizik tedavi yöntemleri ile geçmeyen bel ağrılarında OZON TEDAVİSİ uygulanabilir. Kliniğimizde medikal ozon uygulamaları başarı ile yapılmaktadır.

Ozon tedavisi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse:Ozon tedavisi bel ve boyun fıtığında ortaya çıkan mekanik baskıyı en aza indirmek ve inflamasyonu azaltmak için kullanılmaktadır. İtalya, İspanya, Almanya gibi pek çok ülkede bel fıtığı tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ozon tedavisinin yan etkisi yok denecek kadar azdır. Bel fıtığı için ozon tedavisinin başarısı %70-90 arasındadır.

bel-fitigi-nedir-ve-nasil-olusur

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
=
Onay kutusu
iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.