Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

Fibromiyalji: Belirtileri, Ağrı Noktaları ve Mucize Tedavi

Fibromyalji (Kas Romatizması)

Fibromyalji yani kas romatizması yaygın vücut ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu, uyku bozukluğu ve kas iskelet sisteminde belli noktalarda hassasiyet ile karakterize bir sendromdur.  İş yaşamı yoğun ve stresli olan, kişilik yapısı bakımından mükemmeliyetçi olarak değerlendirilen kişiler yüksek risk grubunda yer almaktadır.

Fibromiyalji yaşam kalitesinde ciddi anlamda olumsuz etkilere yol açmaktadır; bu nedenle hastalığı erken dönemde kontrol altına alabilmek çok  önemlidir .

Kas Romatizması Neden Ortaya Çıkar? Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji Kas Romatizması

Bir bireyin vücudunda neden kas romatizması geliştiği yani hastalığın nedenleri tam olarak açıklanamamakla birlikte, bazı faktörlerin vücudun işleyişini bozarak yaygın ağrı ve hassasiyete yol açtığı biliniyor. Bu faktörler:

  • Hormonal sistemde, sinir sisteminde ya da kas işlevlerinde bozukluk,
  • Sempatik sistemdeki aşırı çalışma,
  • Santral sistemdeki nörotransmitter dengesizliği,
  • Uyku bozukluğu, depresyon, anksiyete gibi psikolojik temeli bulunan sorunlar,
  • Yoğun iş yaşamı gerektiren stresli sektörlerde çalışma,
  • Mükemmeliyetçi, titiz, duygu durumu çabuk değişen kişilik yapısı,
  • İşkolik olma durumu
  • Toplumda erkeklere kıyasla kadınları üç kat daha fazla etkilemektedir.

Fibromiyalji Belirtileri

Ağrı: Yaygın ağrı en sık belirtidir. Hastalar ağrılarını tanımlamada zorluk çekerler. Daha çok boyun, sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir.

Yorgunluk: Çok önemli bir şikayettir; hastanın günlük yaşamını önemli ölçüde etkiler. Hasta sabah yataktan yorgun kalktığını ve tüm gün yorgunluğun devam ettiğini ifade eder.

Uyku bozuklukları: Hasta uykuya dalamadığından veya sık uyandığından yakınabilir. Bazen de uyku süresinin yeterli olduğunu ama uykunun dinlendirici olmadığını ya da hiç uyumadığı hissi ile uyandığını ifade edebilir.

Bunların  dışında sabah tutukluğu, konsantrasyon ve bellek bozukluğu, karın ağrısı, ishal, kabızlık, sık idrara gitme, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, göz ve ağız kuruluğu, el ve ayaklarda uyuşma, huzursuz bacak sendromu, yeni şeyler öğrenme ve odaklanmada zorlanma, hafıza problemleri gibi hastalığa eşlik edebilen başka belirtiler de mevcuttur, ancak bunların hepsi her hastada gözlenmeyebilir.

Fibromiyalji Ağrı Noktaları

Fibromiyalji Ağrı Noktaları

Kas romatizması olarak da anılan bu rahatsızlıkta ağrının hissedildiği bölgeler genellikle vücudun şu bölümleridir:

  • Sırt
  • Boyun
  • Bacaklar
  • El bilekleri
  • Dirsek
  • Kalça
  • Omuz
  • Diz bölgesinde yaygın ağrılar görülebilmektedir.

Teşhis ve Tedavi

Fibromiyalji Mucize Tedavi

Fibromyalji teşhisi hastanın öyküsü, hastalık belirtileri ve fizik muayene ile konur. Vücudun sağ veya sol yarısında, belin alt veya üst tarafında 3 aydan uzun süredir yaygın ağrı ve bununla birlikte omurga aksında da ağrının olması ve muayenede 18 hassas noktadan 11’inde bu ağrılı noktaların tespiti ile fibromyalji tanısı konur. Kas romatizması teşhisi için üç ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir.Kan tetkikleri ayırıcı tanı için istenebilir.

Fibromiyaljinin Tedavisi

Fibromyaljinin tedavisinde amaç şikayetlerin azaltılması, yaşam kalitesi ve işlevlerin korunması ve iyileştirilmesidir.

Fibromiyaljide tedavi yaklaşımları nelerdir?

Fibroiyaljide tedavi 4 ana yaklaşımla yapılabilir. İlaç tedavisi, Fizik tedavi, Psikososyal yaklaşım ve Tamamlayıcı tedaviler.

Psikososyal Yaklaşım 

Tedavide hastaya bazı davranış değişikliklerinin öğretilmesi gerekir. Hastalara stresden uzak durmaları söylenerek gerginlikleri azaltılmaya çalışılmalıdır. Hastanın mükemmeliyetçi kişiliği ve günlük yaşam aktivitelerindeki  titizliği hakkında farkındalık oluşturulmalıdır.

İlaç Tedavisi

Fibromiyalji tedavisinde hastanın durumuna ve hastaya göre ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, anti epileptikler, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar verilebilir.

Fizik Tedavi

Fizik tedavide sıcak uygulama, TENS veya interferans gibi ağrıyı azaltmaya yönelik akımlar, ultrason, lazer, bantlama, kuru iğneleme, tetik nokta enjeksiyonları, mobilizasyon ve manipülasyon uygulamaları yapılabilir.

Tamamlayıcı Tedaviler

Ozon tedavisi, Bölgesel Enjeksiyonlar, Doku Masajı, Klasik Masaj, Prp (Trombositten Zengin Plazma) tedavisi başarıyla uygulanabilir.

Bu tür bir sorun yaşıyorsanız, ”Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon” bölümümüzle hemen iletişime geçerek, ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
=
Onay kutuları
iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.